8.23.2007

                   
Pin It
   
   

Widgets

CHANEL's New Pavilion in Venice by Zaha Hadid



above: Karl Lagerfeld of Chanel and architect Zaha Hadid. Her firm conceived of and designed his new Chanel Pavilion in Venice.

You can read an interview with Wallpaper Magazine and Karl Lagerfeld on his reasons for choosing Zaha Hadid here.

Exhibition Pavilion for Chanel: Zaha Hadid Architects_June 2007
Below are computer renderings of the building now under construction and expected to open in January 2008.





The following description was reprinted from the Zaha Hadid Architecture site.

The form of the Chanel Pavilion is a celebration of the iconic work of Chanel, unmistakable for its smooth layering of exquisite details that together create an elegant, cohesive whole. The resulting structure is very much tied to that original inspiration—elegant, functional, and versatile both in its overall structure and detail.



The architectural structure of the Pavilion is a series of continuous arch-shaped elements, with a courtyard in its central space. The glazed ceiling adjusts to allow for control of the interior temperature in response to the particular climate conditions of each venue city.



Natural light descending from seven elements on the ceiling, meets artificial light pushed up from gap between the walls and raised floor to emphasize the “arched” structure, and assists in the creation of a new artificial landscape for art installations. Six of these elements are roof lights for artworks; another large opening dramatically floods the entrance in daylight to blur the relationship between interior and exterior. In addition to the lighting and colour effects, the spatial rhythm created by the seams of each segment gives strong perspective views throughout the interior.



The size of the Pavilion will be 29m x 45m, a total of 700sqm. The overall height is 6m, with the floor raised 1.00m above the existing ground surface. In light of the extensive shipping between cities, each structural segment will be a maximum of 2,25m wide.

The 65sqm central courtyard has large transparent openings to the sky above and is designed to host events as well as provide an area for reflection after visiting the exhibition. The courtyard serves as an intermediate space between the exhibition and a public area of the Pavilion. A 25sqm cloakroom is also provided.

With a direct visual connection to the courtyard, the 128sqm terrace continues this dialogue between the Pavilion’s exterior and interior. During an event, the two spaces could be linked to become one large event zone.

Reflective materials allow the exterior skin to be illuminated with varying colours which can be tailored to the differing programmes of special events in each city.

The dichotomy between the powerful sculptural mass of the Chanel Pavilion’s structure and the lightness of its envelope create a bold and enigmatic element. The Pavilion’s exterior develops into a rich variety of interior spaces that maximize the potential to reuse and rethink space due to the innate flexibility of its plan.

The total fluidity of the Chanel Pavilion’s curvilinear geometries is an obvious continuation of Hadid’s 30-years of exploration and research into systems of continuous transformations and smooth transitions. With this repertoire of morphology, Zaha Hadid is able to translate the ephemeral typology of a pavilion into the sensual forms required for this celebration of Chanel’s cultural importance.

Click here to see a video rendering of the Pavilion from the NY Times.

Now be sure to see the mobile art exhibit and Zaha Hadid's finished structure here.

0 comments:

C'mon people, it's only a dollar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

http://www.madisonstyle.com/womens-shoesMattel delivers play every day - Shop online at Mattel Shop!




Creative Commons License The images, text and information by laura sweet on this site are licensed and protected under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 United States License. If you reproduce or re-purpose, be sure to credit this blog and link back to the post. Thanks.